Autoritaire leiders en de coronacrisis: hoe sterk zijn sterke leiders?

Een gesprek over de coronapolitiek van Orbán, Poetin en Bolsonaro

Den Haag
donderdag 24 september
20:15

Uitverkocht


Ze vallen op door hun autoritaire leidersstijl, nationalistische politieke agenda en hun gespannen relatie met de liberaal-democratische rechtsstaat. Toch zijn ze relatief populair onder hun bevolking. Althans, tot voor kort. Want het coronavirus houdt in hun landen nog altijd stevig huis, met verontrustende politieke, medische en economische gevolgen.

In dit panelgesprek met experts bespreken we de stand van zaken en de vooruitzichten in Hongarije, Rusland en Brazilië. Staat voor Orbán, Poetin en Bolsonaro de economie boven alles? Of zijn ze vooral bezig met hun eigen imago (op het wereldtoneel)? Welke maatregelen hebben ze wel en juist niet genomen? En wat betekent het leiderschap, of het gebrek hieraan, voor de bevolking?

Sprekers

Judith Sargentini was tussen 2009 en 2019 Europarlementariër voor GroenLinks. Vanaf 2017 deed ze onderzoek naar de regering van de Hongaarse premier Viktor Orbán, met als conclusie dat de democratie en rechtsstaat in rap tempo verslechteren. Als gevolg van deze bevinding is het Europese Parlement een strafprocedure tegen Hongarije begonnen.

Derk Sauer is journalist en uitgever van de Moscow Times, een onafhankelijke online krant die bijdraagt aan de persvrijheid in Rusland. Regelmatig is hij als Ruslandkenner te gast bij tv-programma’s zoals Jinek,  M en Beau. Onlangs haalde zijn krant zich de woede van de Russische overheid op de hals, omdat de Moscow Times onthulde dat de coronabesmettingscijfers is het land van geen kant deugen.

Prof. dr. Kees Koonings is hoogleraar op het gebied van Latijns-Amerika studies en Development Studies. Sinds 2011 is hij professor Brazilië studies aan de Universiteit van Amsterdam.

(Osaka - Japão, 28/06/2019) Presidente da República, Jair Bolsonaro, durante recepção ao Presidente da Federação Russa, senhor Vladimir Putin..Foto: Alan Santos / PR

bekijk het volledige programma voor Den Haag