College over oorlog in cyberspace

Casus: Noord-Korea

Den Haag
vrijdag 08 september
21:30

Koop Tickets


De ontwikkeling van het internet leek vanaf het begin een krachtige stimulans voor de open democratische samenleving. Tegenwoordig weten ook dictaturen zeer goed het internet voor eigen doeleinden in te zetten. Het lijkt haast een wetmatigheid dat iedere nieuwe technologie ook de schaduw van criminaliteit met zich meebrengt. Niet alleen burgers en bedrijven worden getroffen door cybercriminaliteit en cyberterrorisme. Op een hoger niveau zijn het nationale staten die elkaar aanvallen. Met de ontwikkeling van militaire cyberdivisies en offensieve cyberwapens, is sprake van een ware cyberoorlog. Het slagveld waar die oorlog het meest pregnant, maar feitelijk ook onbekend, wordt uitgevochten is het Koreaanse schiereiland. De opeenvolgende rakettesten en de zoveelste afkondiging van nieuwe VN-sancties zorgen voor een permanente crisissfeer. Maar wat gebeurt er achter de schermen? Al vanaf 2006 worden de Noord-Koreaanse raketlanceringen ontregeld door cyberoperaties. Anderzijds zijn de Noord-Koreanen ook steeds beter in staat zich tegen de cyberaanvallen te verdedigen en slaan zij terug met de ontwikkeling van malware die de westerse samenleving ernstig kan ontwrichten.

Is hier sprake van een wapenwedloop in cyberspace? Wordt het niet tijd voor een nieuw concept van vrede en veiligheid in cyberspace? Een non-proliferatieverdrag voor cyberwapens?

Internetsocioloog dr. Albert Benschop verzorgt een academisch college over de eigenaardigheden van de cyberoorlog en de manieren om in computers in te breken. Hij legt uit wat het verschil is tussen cyberactivisme, cyberoorlogsvoering en cyberterrorisme. Je krijgt te horen of het volgens hem mogelijk is om vrede in cyberspace tot stand te brengen en hoe Nederland en het buitenland met de cyberoorlog (zouden moeten) omgaan.

Over de spreker

Dr. Albert Benschop is als internetsocioloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Aan het begin van de jaren negentig wierp hij zich volledig op een nog onbestaande discipline: internetsociologie. Hij ontwierp het populaire sociaalwetenschappelijk informatiesysteem SocioSite. In zijn studies en presentaties brengt Benschop niet alleen de zegeningen van het internet in beeld, maar ook de vele schaduwzijden: het nethufteren en het netsletten, de kinderporno en de schending van privacy, de digitale praktijken van criminele oplichters en dieven, rechts-extremisten en terroristische jihadisten, en niet te vergeten: cyberoorlog.

internetsocioloog dr. Albert Benschop

internetsocioloog dr. Albert Benschop

bekijk het volledige programma voor Den Haag
bekijk het blokkenschema voor Den Haag