De lange arm van Teheran

Hoe wordt de Iraanse diaspora in de gaten gehouden?

Amsterdam - De Balie
donderdag 24 september
21:00

Uitverkocht


Dit programmaonderdeel is uitverkocht. Je kunt wel live meekijken of het onderdeel terugkijken via De Balie TV.

 

Op wat voor manier speelt het Iraanse regime nog een rol in het leven van gevluchte Iraniërs? De Balie maakt een programma met persoonlijke verhalen én geeft een inkijkje in de soms schimmige werkwijze van geheime diensten.

Een netwerk van Iraanse informanten houdt vanuit Teheran politiek actieve Iraniërs in de diaspora actief in de gaten, daarover bestaat inmiddels ook in Nederland geen twijfel meer. Al helemaal niet na de twee recente liquidaties in Nederland, waar de Iraanse geheime dienst als hoofdverdachte geldt. Ook de AIVD meldt dat Iran bereid is gevluchte tegenstanders van het huidige regime onder druk te zetten of zelfs te liquideren. Naar aanleiding van onderzoek van Argos duiken we deze avond in verhalen over monitoring van de Iraanse diaspora.

Sprekers

Rick Delhaas, onderzoeksjournalist Argos. Argos reconstrueerde het dubbelleven van Raghdan al-H. De in Zweden veroordeelde ‘journalist’ was spil in een schimmig Iraans spel van spionage, intimidatie en mogelijk zelfs voorbereiding van nieuwe liquidaties op Nederlandse bodem.

Ervaringsdeskundigen Sander Terphuis en Keyvan Shahbazi delen hun persoonlijke ervaringen met de lange arm van Teheran.

Terrorisme-deskundige en onderzoeker naar de werkwijze van Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Jelle van Buuren plaatst het werk van geheime diensten in breder perspectief.

©Sophia Twigt / Argos

bekijk het volledige programma voor Amsterdam