Geldstromen: de Troika Laundromat

Jan Pronk in gesprek over...

Den Haag - ProDemos 3e verdieping, Parlement
vrijdag 13 september
22:15

Binnenkort beschikbaar


In de laatste sessie over Geldstromen gaat oud-minister en expert buitenlands beleid Jan Pronk in gesprek met Karlijn Kuijpers over de zogenaamde Troika Laundromat. Dat is de naam van een gigantische Russische witwaszaak. Er zou in totaal zo’n 3,5 miljard euro zijn omgegaan in deze witwasmachine. Via talloze transacties en belastingparadijzen kwam dit zwart Russisch geld terecht op Westerse bankrekeningen. Karlijn Kuijpers legt uit hoe Nederlandse banken ook een rol hadden in dit witwasschandaal.

Karlijn Kuijpers studeerde milieuwetenschappen en criminologie en deed voor SOMO onderzoek naar de relatie tussen bedrijven en landconflicten in Colombia en Brazilie. Voor Investico schrijft ze over economische en financiƫle onderwerpen zoals belastingen en schulden. Ze was een van de journalisten die onderzoek deden naar de Panama Papers.

Tijdens de sessies Geldstromen worden bezoekers van harte uitgenodigd om in en uit te lopen en te luisteren naar experts die hun licht laten schijnen op de geldstromen van dictators.

Foto: OCCRP

bekijk het volledige programma voor Den Haag