Hoe blijf je mens in tijden van onmenselijkheid?

interview met fotograaf Omar Imam van 'Live, Love, Refugee'

Den Haag
vrijdag 08 september
20:15 (in English)

Koop Tickets


Welke invloed heeft crisis, geweld of ballingschap op je als individu? Wat doet het met je dromen en je onderbewuste, met hoe je relaties aangaat en hoe je naar jezelf kijkt? Kortom, wat doet het met je als mens?
De gerenommeerde Syrische fotograaf Omar Imam doet hier in zijn werk onderzoek naar. Speciaal voor de Nacht van de Dictatuur gaat hij hierover in gesprek met Chris Keulemans.

Omar Imam is beroemd geworden met zijn fotografieproject ‘Live, Love, Refugee‘. Voor dit project onderzocht hij de mentale staat van Syriërs in een vluchtelingenkamp in Libanon. Hij vroeg aan hen om hun dromen na te bootsen. Dromen van ontspanning, verzwakking, liefde en terreur. De surrealistische beelden tonen ons de innerlijke belevingswereld van de geportretteerden en breken zo met de standaard representatie van vluchtelingen als ‘nummers en slachtoffers’.

Welke verhalen wil Imam ons, de kijker, vertellen met zijn foto’s? En welk beroep doen zijn beelden op ons gevoel van medemenselijkheid? Filosoof en columnist Marjan Slob kiest voor deze nacht één van zijn werken uit en spreekt hierover een column uit. Vervolgens gaat Keulemans met Imam in gesprek over zijn werk en over beeldvorming, innerlijk verzet en medemenselijkheid.

Over de sprekers

Omar Imam (Damascus, 1979) is een Syrische fotograaf en video-kunstenaar, die werkt vanuit Amsterdam. Zijn project ‘Live, Love, Refugee’ is tentoongesteld in 14 landen over de hele wereld. In zijn fotografische werk gebruikt Imam ironie en een conceptuele benadering om te reageren op de gewelddadige situatie in Syrië. Na zijn vertrek uit Damascus eind 2012, begon hij fictieve korte films te maken.

De moderator van de avond is Chris Keulemans, journalist, mede-oprichter van Het Tolhuis in Amsterdam en voormalig directeur van De Balie. Chris is sinds jaren bestuurslid van het ASKV, steunpunt voor vluchtelingen.

Marjan Slob is filosoof, schrijver en columnist. In 2017 won zij de Socrates Wisselbeker voor haar boek ‘Hersenbeest‘. In dit boek gaat ze in op grote vragen als: wat is een mens, wat kan je over jezelf weten, wat is bewustzijn, en waarin schuilt je vrijheid? Marjan is vaste columnist bij de Volkskrant en was hoofdredacteur van Humanist (tegenwoordig Waardenwerk), het blad van het Humanistische Verbond.

 

foto: Omar Imam ‘Live, Love, Refugee’

“My wife is blind… I tell her the stories of her favorite TV series, and sometimes change the script… to create a better atmosphere for her”

 

 

In samenwerking met:

bekijk het volledige programma voor Den Haag
bekijk het blokkenschema voor Den Haag