Mensenrechten onder druk?

Fundamentele rechten ten tijde van de coronacrisis

Den Haag
donderdag 24 september
22:00

Koop Tickets


De coronacrisis heeft gevolgen voor fundamentele rechten. Denk aan het recht op privacy of de rechten van asielzoekers en vluchtelingen.

De ‘coronawet’ is inmiddels ingediend bij de Tweede Kamer. Deze wet gaat straks de noodverordeningen vervangen. Na de Tweede Kamer moet de wet ook nog aangenomen worden in de Eerste Kamer. De veelbesproken corona-app is uit dit voorstel verdwenen, maar minister Hugo de Jonge is nog wel van plan deze app uit te rollen. In een aparte wet zal het onderdeel van privacy en de corona-app aan bod komen. Het beschermen van privacy blijft een punt van zorg en aandacht.

Maar niet alleen ons recht op privacy staat onder druk. Ook de fundamentele rechten van asielzoekers en arbeidsmigranten worden geschonden door de coronamaatregelen. Duizenden mensen zitten vast buiten de grenzen van de EU en in sommige EU-lidstaten is het recht op asielprocedure opgeschort.  

Sprekers

Tijdens dit onderdeel gaan we in gesprek met schrijver en filosoof Maxim Februari over grondrechten en dataverzameling door de staat. Ook spreken we met een nader bekend te maken spreker over de gevolgen van de pandemie voor de rechten van vluchtelingen. 

 

bekijk het volledige programma voor Den Haag