Mischa Cohen in gesprek met Ewoud Kieft over Het Verboden Boek

Mein Kampf

Amsterdam
zaterdag 09 september
21:15

Koop Tickets


Mein Kampf: velen hebben er een mening over, vrijwel niemand heeft het gelezen. Sinds het boek in januari 2016 opnieuw in Duitsland verscheen, nadat het zeventig jaar verboden was geweest, is het debat over Mein Kampf weer in volle gang, ook in Nederland. Is het een goed idee om het opnieuw uit te geven, of is het gevaarlijk om Hitlers denkbeelden te verspreiden? En is Mein Kampf überhaupt de moeite van het lezen waard of is het niets meer dan het haatdragend geraaskal van een psychopaat? Door onverwachte gebeurtenissen raakte schrijver en historicus Ewoud Kieft verstrikt in wat ooit de bijbel van het nationaalsocialisme was. Hij besloot Mein Kampf minutieus door te spitten, telkens met de vraag in het achterhoofd: waarom hebben miljoenen Europeanen zich hierdoor aangetrokken gevoeld? Kieft gaat erover in gesprek met Mischa Cohen, journalist voor Vrij Nederland en schrijver van o.a De Nazileerling – over de schuldige jeugd van Dick Woudenberg.
Dick Woudenberg schuift ook aan: als Nazi-leerling werd hij door de Duitsers naar het front gestuurd. Hoe werkt indoctrinatie? En hoe kom je los van je Naziverleden?

 

Over de sprekers

Dick Woudenberg (1928), die door hersenspoeling van zijn NSB-familie opgroeide tot een overtuigde nazi. Hij werd na de oorlog woordvoerder van kinderen van collaborateurs, die leden onder het stigma van landverraad. En zocht over dit thema vaak de publiciteit op. Met als doel: naast begrip kweken voor NSB-kinderen, waarschuwen voor het gedachtegoed van het nationaalsocialisme.

Ewoud Kieft (1977) publiceerde in 2006 zijn eerste boek Het Plagiaat en promoveerde aan de Universiteit Utrecht voor zijn onderzoek naar religieuze radicalisering en het ontstaan van oorlogsenthousiasme in West-Europa 1870-1918. In 2012 publiceerde hij een essaybundel over W.F. Hermans en de Tweede Wereldoorlog, Oorlogsmythen. Dit jaar verscheen zijn boek Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme.

Mischa Cohen (1957), Tegel-winnaar voor het beste journalistieke interview en journalist voor Vrij Nederland, schreef het boek De nazi-leerling, over de schuldige jeugd van Dick Woudenberg.

Ewoud Kieft

 

bekijk het volledige programma voor Amsterdam
bekijk het blokkenschema voor Amsterdam