Reed Brody: The Dictator Hunter

Hoe berecht je een dictator?

Den Haag
vrijdag 08 september
19:00 (in English)

Koop Tickets


Reed Brody (1953, New York) is een Amerikaanse mensenrechtenadvocaat, bekend geworden door zijn inspanningen voor de vervolging van dictator Hissène Habré uit Tsjaad. Tijdens de Nacht vertelt The Dictator Hunter over zijn werk in het veroordeeld krijgen van oud-dictators. Hiermee biedt Brody een unieke inkijk in de wereld van de allerslechtsten, en hoe we hen tegen kunnen houden.

De zaak tegen Hissène Habré trok de afgelopen jaren veel aandacht. Habré bestuurde Tsjaad van 1982 tot 1990. Hij werd beschuldigd van systematische marteling en het laten verdwijnen van duizenden politieke tegenstanders. Habré werd door een speciaal gerechtshof in Senegal veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid, waaronder marteling, verkrachting en seksuele slavernij. Op 27 april 2017 werd de voorlopige veroordeling tot levenslang bekrachtigd.

Brody werkte naast de vervolging van Habré ook aan zaken tegen Augusto Pinochet (Chili), Jean-Claude ‘baby doc’ Duvalier (Haïti) en Idi Amin (Oeganda). Momenteel werkt hij met slachtoffers van Yahya Jammeh, de gevluchte dictator van Gambia.

Brody is sinds 1998 werkzaam bij Human Rights Watch (HRW). Daar schreef hij onder meer een rapport over de reikwijdte van de onschendbaarheid van George W. Bush in de wijze waarop gevangenen behandeld werden, alsmede een rapport over Abu Ghraib, de beruchte Iraakse gevangenis.

Sinds januari 2017 is Reed Brody lid van de Internationale Commissie van Juristen. Sinds zijn vertrek bij HRW, werkt hij aan mensenrechtenzaken in de Verenigde Staten en daarbuiten. In het verleden gaf hij ook les aan Columbia University Law School, en was gastdocent aan o.a. Harvard en Yale.

bekijk het volledige programma voor Den Haag
bekijk het blokkenschema voor Den Haag