Rob de Wijk over de Nieuwe Wereldorde

Den Haag - ProDemos 4e verdieping, Foyer
vrijdag 13 september
20:45

Binnenkort beschikbaar


“Het is eigenlijk niet eens een boek over China, het is een boek over de veranderende wereldorde en China is daar een belangrijke factor in”.  Zo omschrijft historicus en veiligheidsdeskundige Rob de Wijk zijn nieuwste boek ‘De Nieuwe Wereldorde’. Een boek over de dynamiek tussen het Westen en China en de verschuivende machtsverhoudingen op het wereldtoneel.

Het Westen valt uit elkaar. China gaat de wereldorde bepalen als ze het mondiale machtsspel behendig speelt en koploper wordt van de nieuwe industriële revolutie van het ‘Internet der dingen’, nanotechnologie en Artificial Intelligence. China heeft de tijd mee; geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de ontregelende politiek van Poetin, de strijd om de Brexit en opkomend nationalisme in Europa. Na de 19e eeuw van de Britten en de 20e eeuw van de Amerikanen, wordt dit de 21e eeuw van de Chinezen, aldus De Wijk.

In deze lezing over zijn nieuwste boek stelt hij de Westerse problemen aan de kaak en waarschuwt hij voor Chinese dominantie als deze lijn wordt voortgezet.

Rob de Wijk is Hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij houdt zich bezig met geopolitiek en internationale veiligheid. Hij publiceerde talloze boeken en artikelen, is vaak te horen als commentator op radio en tv, columnist voor Trouw en mede -presentator van Boekestijn en De Wijk op BNR-radio.

Voor- en achteraf zal het mogelijk zijn het boek te laten signeren door Rob de Wijk. 

bekijk het volledige programma voor Den Haag