Speech Battle!

Schrijf een speech voor een dictator! - Meedoen kon tot 23 augustus

Amsterdam - De Balie, Salon
donderdag 13 september
19:30

Koop Tickets


Wie de trucs van dictators herkent, wapent zich tegen autoritaire ontwikkelingen. En dat is belangrijker dan ooit. Dus ga op zoek naar de autocraat in jezelf en schrijf een vlammende speech voor een dictator! Samen met De Balie organiseert deBuren een zevende editie van de Speech Battle. Tijdens de avond analyseren we de kracht van woorden. Vertonen leiders als Trump, Erdogan of Orban dictatoriale trekjes in hun acties, gedrag en speeches en zo ja: welke? Hoe wapent een democratie zichzelf tegen autoritaire ontwikkelingen?

NB: Tickets voor dit programma-onderdeel zijn alleen los te verkrijgen bij De Balie.

Programma

  • Inleiding door moderator Nathan de Groot.
  • Gesprek met Marlies Glasius en rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema.
  • Mini-masterclass speechschrijven door Renée Broekmeulen.
  • Acteur Sabri Saad El Hamus kruipt in de huid van dictator en leest de speeches van de drie finalisten voor.
  • Het publiek kiest de winnaar van de zevende Speech Battle
  • Prijsuitreiking en voorlezen juryrapport door Kristof Geutjens 

 

Met:

Renée Broekmeulen (jurylid) schrijft al bijna twintig jaar speeches voor ministers (onder anderen Wouter Bos, Roger van Boxtel), staatssecretarissen, bank- en ziekenhuisdirecteuren, CEO’s van AEX-bedrijven en voorzitters van koepelorganisaties.

Kristof Geutjens (jurylid) werkt sinds oktober 2014 als communicatieadviseur en speechschrijver voor de vicepremier en Minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters van de Belgische federale overheid.

Frank van Hoorn (jurylid) schreef jarenlang speeches voor bestuurders in de politiek en het bedrijfsleven. Ook schreef hij een reisboek over Europese dictators: Vuil van de reisOp dictatour door Europa.

Marlies Glasius is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze leidt momenteel een groot door de European Research Council gesponsord project over autoritair bestuur en mondialisering.

Sabri Saad El Hamus (Caïro, 1957) groeide op in Egypte en studeerde daar economie. In 1978 vertrok hij naar Nederland waar hij in Amsterdam de Toneelacademie deed. Van 2007 tot 2017 was hij artistiek leider van theatergroep De Nieuw Amsterdam. Daar maakte hij de vijfdelige serie Pax Islamica, over de vijf zuilen van de islam: geloofsbelijdenis, rituele gebeden, aalmoezen, ramadan en pelgrimstocht naar Mekka.

Bastiaan Rijpkema (1987) is rechtsfilosoof en als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden. In 2015 publiceerde hij Weerbare democratie, waarvoor hij de Prinsjesboekenprijs 2016 en de New Scientist Wetenschapstalentprijs 2017 won.

Nathan de Groot (moderator) was ooit beroepstwijfelaar: dagvoorzitter, redacteur of toch (speech)trainer? Hij besloot het ten langen leste te combineren. Ooit was hij campusdichter van Tilburg University, nu is hij redacteur bij De Speld.

Schrijfwedstrijd

Tot 23 augustus kon je meedoen aan de schrijfwedstrijd voor deze Speech Battle, tijdens de Nacht van de Dictatuur zullen de drie beste inzendingen worden voorgedragen door een acteur, die voor de gelegenheid in de rol van een dictator kruipt. Het publiek kiest de beste toespraak.

De opdracht

Burenië, 13 september 2025. De radicaal-linkse dictator Karl Engels is vijf jaar eerder aan de macht gekomen na een bloedige volksopstand tegen de christelijk-rechts-liberale regering die er weer niet in slaagde een verlammende economische crisis te voorkomen. Om dat moment te herdenken en om zijn volgende Grote Vijfjarenplan Voor De Toekomst Van Het Volk Van Burenië uit de doeken te doen, spreekt de dictator via een nationale televisie-uitzending zijn volk toe. Schrijf zijn speech!

Spelregels

• De tekst, geschreven in het Nederlands, moet voorgelezen ongeveer 9 à 10 minuten duren (ca. 1000 woorden).
• Stuur je tekst voor vrijdag 23 augustus 2018 09:00 naar debbie@deburen.eu als een Word-bestand.
• We vragen kandidaten donderdagavond 13 september alvast vrij te houden in de agenda. Op maandag 3 september hoor je of je tekst meedingt in de Speech Battle.

De winnaar krijgt een beloning van €250 van deBuren. De jury geeft feedback op de speeches. De drie beste speeches worden na de Speech Battle op de site van deBuren gepubliceerd als tekst en als podcast. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

bekijk het volledige programma voor Amsterdam